So Independent стартира с Асен Блатечки

So Independent

So Independent

С българската номинация за Оскар „Съдилището“ на Стефан Командарев започва 11-тото издание на първия в света ежегоден български кино-форум извън страната So Independent – Ню Йорк.

Фестивалът ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк.

За изминалите десет години, на първия ежегоден фестивал за българско кино в чужбина, са показани над 200 съвременни български филма, като е дадена възможност на повече от 60 родни творци да гостуват и покажат творчеството си пред публиката в Ню Йорк. По този начин So Independent утвърждава постиженията на българското кино и затвърждава позицията си като първоизточник на кино и културен обмен между България и САЩ.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината на българското кино и включването на София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове в категория „кино“ и носител на престижната титла „Творчески град на киното“.

„Нашата задача е да показваме нови, интересни и талантливи автори – българи в Америка, както и американски в България“, заяви основателката и творчески директор на So Independent Жана Караиванова.

„По време на тазгодишния фестивал в Ню Йорк ще се проведе важна среща на Борда на съветниците и се надявам скоро да можем да изненадаме публиката и феновете с много интересни новини!“, допълни тя.

So Independent

So Independent

Сред филмите селектирани на фестивала са игралните „Съдилището”, „Урок”, „Буферна зона”, „Омбре”, „Бартер”, „Досието Петров”, „Събирачът на трупове”, „Прелюбодеяние”, „Семейни реликви” и „Жената на моя живот”.

Тази година във фестивала е включена много силна селекция от документални филми – „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, „Дългият път към дома”, „Лорд Бънди от София”, „Чуй” и „Последните черноморски пирати”.

В рамките на So Independent – Ню Йорк ще бъде показна изложба по проекта „Обичам този филм“ на платформата plakatkombinat.com – нови авторски плакати на популярни български и световни филми, от 26 изявени български художници от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията, графиката, съвременното изкуство.

Плакатите ще бъдат представени по време на фестивала в българското консулство в Ню Йорк и с изложба в Bow Tie Cinema.

So Independent

So Independent

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.