Начало Стара планина Тайните, които крие Забърдо

Тайните, които крие Забърдо

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

бТВ

бТВ
Има едно село в България, за което местните твърдят, че е било част от Европейския съюз далеч преди официалното приемане на страната ни през 2007 година, образно казано.

Местният певчески състав нарича себе си „Евробаби“, а в центъра му има Виенско колело. Но изненадите в чепеларското село Забърдо съвсем не спират до тук. Вижте какви тайни се крият в сърцето на Родопите.

„Който пее, зло не мисли! Ние сме весели хора, ние посрещаме хора, изпращаме ги с приказки, с песни, с добра дума!”. Така ни посреща баба Мария. От години Забърдо е известно с най-позитивните гражданки на България – евробабите.

„Нашето село е удостоено със златен печат, Европейски златен печат. ..И ние като си пяхме, кметът, всичките и решихме като е Европейско селото – защо ние да не се наричаме евробаби”, гордо разказва Мария Ангелова пред екип на бТВ.

бТВ

бТВ

„Ние много песни съчинихме – съчинихме песен за Барак Обама, изпратихме му я”. А американският президент е отговорил на музикалния поздрав – с поздравителна телеграма, изпратена в посолството.

Като всяка европейска столица, Забърдо има своя архитектурна забележителност – Виенското колело. „Това колело, Забърдовското колело, ние сме били европейци 17-ти век! Ние на Европа сме дали Виенското колело! Това не е Виенско, това е Забърдовско колело. Това 17-ти век хората колко са били напред пред европейците, за да направят това колело. И после историята е, че някакъв изследовател идва, описва историята и 100 години след това се появява Виенското колело”.

Така се оказва, че всъщност Виенското колело е Забърдовско колело? „Даже аз исках да ги съдя австрийците, защото те ни взеха патента!”, пали се кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

С патент или не, Забърдовското виенско колело крие и легенда. „Който се качи – няма развод и деца си има, и няма разделяне с мъжа си”, обяснява Румяна Иванова. „Мене моят дядо тука ме залюби, на въртележката. Така се влюбвахме по-рано! 55 години имаме брак!”, гордее се евробабата.

бТВ

бТВ

Любовните истории съвсем не спират до тук. Селото притежава банка на любовта, в която се приемат любовни пожелания. Защото, според местните, това е селото на любовта.

Само на метри от банката се издига старобългарската юрта. „Тук характерно е, че се добива енергия. Като застанеш вътре – добиваш енергия. И жените може да си избират пола на детето. Гадаенето става по този китайски календар”, обяснява кметът.

Поредната атракция, с която забърдовчани се гордеят е.. холивудският надпис над селото. Кметът на Забърдо има и своя програма как да задържи младите хора в селото.

„Ние от 97-ма година например даваме безплатни закуски в училище, още преди царят да го измисли, безплатни такси в детска градина, 1000 лв. за сключен брак, 2000 лв. за раждане на дете.”

А когато си тръгвате от Забърдо ви изпраща… пеещ паметник.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност