Тефтерчето на Левски – в смартфона ни, на 3D!

3D, тефтерче

Левски – най-яркият синоним на родолюбие. 2017 г. е обявена за годината на Левски. Поводът е 180-годишната от рождението на Апостола, а на 19 февруари ще отбележим 144 г. от гибелта му.
До 18 юли, рожденната му дата, ще има поредица от събития. Всеки ще може да се докосне до неговото тефтерче, което Националната библиотека ще издаде в 3D.

3D, тефтерче

Тефтерчето на Левски е издавано няколко пъти, последно – преди 10 г. с фототипно издание и с разчетено съдържание. Изнасяно е два пъти от трезора – за изложби в Народното събрание и в президентството, припомня директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Но за да достигне до широка аудитория и най-вече до младата публика, екип от вдъхновени млади българи, от които дълбоко се възхищавам, ще предостави тефтерчето на Левски в електронен формат.

Главно действащо лице в този проект е компютърният специалист Пейо Пеев, който се ангажира с вдъхновение и патриотична отдаденост с реализиране на този проект.

3D, тефтерче

Известен факт е, че тефтерчето на Левски е написано с молив върху хартия, която е с висока киселинност и следователно рисковете по съхраняването му са огромни.

Подобрено е качеството на сканираното изображение чрез по-добър контраст, изчистени са “шумовете” и е постигната двойно по-голяма резолюция на текста.

Освен това ще го популяризираме онлайн на сайта на библиотеката. Това ще е реверанс към българите, живеещи зад граница. Ще има и специален QR код, който ще позволява лесен достъп до тефтерчето, без да се въвежда адрес.

Така всеки, който желае, може да го качи на мобилния си телефон и да го чете. В същото време този е-формат на тефтерчето дава широко поле за изследователска дейност на специалисти, обяснява доц. Красимира Александрова.
3D, тефтерче

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.