Топ 5 на най-страшните мостове в България

Легенди и истории, разказвани от уста на уста – това свързва петте моста, които ще ви представи в този материал. Това са Топ 5 на най-страшните мостове в България!

За някои от тях със сигурност сте чували, виждали или посещавали. Но други – ще ви изненадат, че съществуват все още и ги има. Колко мостове има в България, сигурно никой със сигурност не знае. Но всички знаем, че има много стари и много красиви мостове.
Дяволският мост

Той се намира в района на Ардино, над река Арда. В местността още в древността е минала важен римски път. Днешният мост е изграден от майстора Уста Димитър. Смята се, че в основите на своята конструкция той е вградил останките на стария римски мост. Според легендата по камъните на моста личат стъпките на Дявола. Затова всеки, който се качи на него, е преследван от нещастия и злини. Друга легенда разказва, че по време на османското робство турците гонели по пътя към моста българска девойка. Тя възнамерявала да скочи от него във водите на Арда, когато преследвачите й спрели. Преданието гласи, че на моста стоял Дявола, който прогонил турците. Според местните и днес при слънчево време може да се види отражението му във водата.

Беленски мост

Мостът на река Янтра край Бяла се смята за постижение на българското архитектурно изкуство. Той е построен от Кольо Фичето, който украсил 14-те му свода с релефни изображения на животни. След наводнение от него остават само осем свода. По-късно е укрепен със стоманенобетонни плочи, с което оригиналният му облик е нарушен. Днес мостът е пешеходен, а изграденият в близост до него за движение на коли е свързан с една от най-тежките катастрофи в българската история. На 7 декември 2006 г. камион блъсна автобус с 30 пътници, който падна от моста над река Янтра. Жертвите са 18 души.

Кадин мост

Известен още като Невестин, той се намира на входа на кюстендилското село Невестино. Легендата разказва, че с изграждането му се заели трима братя. Каквото построели през деня обаче, през нощта реката го събаряла. Затова решили да вградят в основите на моста една от жените си – която първа им донесяла храна. На строежа се появила Струма невеста – съпругата на най-малкия брат. Тя носела със себе си кърмаче, но братята я вградили в основите на моста въпреки бебето.

Аспаруховият мост

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87. Аспаруховият мост е мостът с най-голям отвор в България – 160 m, като се очаква да остане на второ място при завършването на моста Видин-Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

Мост Мустафа Паша

Мостът на Мустафа паша (наричан също Старият мост) е пътен мост, пресичащ река Марица при Свиленград, България. Той има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор 18 m. Мостът има ширина 6 m и обща дължина 300 m. Мостът, построен през 1529 година, е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам, финансиран от султанския везир Дамад Мустафа паша. По-късно около комплекса възниква град Мустафа паша, днес Свиленград.

Легенда

Този мост е строен някога по заповед на Мустафа паша, който бил управител на днешния Свиленград и цялата област. За хаир на душата си решил да направи мост на река Марица.

Мостът бил строен от български майстори и няколко хиляди души работници. Хоросанът бил правен с яйца, събирани от населението на цяла Тракия.

Пашата похарчил много пари – четиристотин кесии алтъни, и мостът станал един от най-хубавите и здрави мостове в цяла Европа.

Когато мостът бил завършен, турският султан, който прекарвал лятно време в одринската си резиденция, отишъл да го види. Той бил чувал да говорят хората за красотата и здравината му. Като видял красивия мост, султанът поискал да го купи за своя хаир и предложил на Мустафа паша похарчените четиристотин кесии алтъни.

Смутил се Мустафа паша, той много се гордеел с този мост, но не искал да огорчи султана. Затова помолил султана да го остави да размисли още едно денонощие. Султанът се съгласил.

Прибрал се Мустафа паша в конака си и се отдал на тежък размисъл. Един ден и една нощ не мигнал и решил да не продава моста. Но се страхувал от султана, че ще му го отнеме против волята, и затова се отровил.

Като чул за това султанът, се ядосал и  проклел всеки, който се осмели пръв да мине през новия мост. Уплашили с хората. Само бащата на Мустафа не изплашил и тръгнал по моста. Минал на другия бряг. Той вече бил изгубил детето си, но развалил султанската клетва.

Мостът стои и днес над реката, но никой не знае  името на майстора му.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.