Учени от Пловдив създадоха нови домати

От следващата година в традиционната салата на българите ще присъства нов сорт домати. Той носи поетичното име „Алено сърце“ и е създаден в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.


До няколко месеца предстои семената за този домат да бъдат пуснати в продажба, съобщава БНТ2.

След създаденият преди няколко години в института по зеленчукови култури в Пловдив сорт домати „Розово сърце“, който спечели с качествата си и производители, и потребители, съвсем скоро на пазара ще се появи и „Алено сърце“. Той е типичен български сорт от групата „Биволско сърце“.

„Селекцията се е опитала да подобри качествата на добива, като премахне напукванията по плодовете, а сме запазили традиционният вкус и аромат на българския домат“, обяснява доц. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Създаването на „Алено сърце“ е отнело около 8 години на екипа от учени и агрономи. „Сега очакваме издаването на сертификат, с който сортът ще бъде признат за нов, различен, хомогенен и ще бъде на нашия пазар.“

Новият сорт домати има високо съдържание на витамин С и ликопен – антиоксиданти, които са от голямо значение за здравето на човека. Предимствата на новия сорт домати са по-високия добив и по-добрите вкусови качества. Добивите от декар достигат от 5 до 7 тона. „Тези домати са с много добър вкус, с нежна кожица, месести, с по-малко семена.“

Новият сорт домат успешно защитава и друго достижение на българската селекция – размерите му са впечатляващи. „От 300 грама до 700 грама е един плод“, уточнява още доц. Ганева.

„Алено сърце“ е подходящ за отглеждане както в оранжерии, така и на полето. През есента семената от новия сорт ще бъдат пуснати на пазара.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.