BG агрономи създадоха български чери домат

чери доматНовият сорт домат, който бе пуснат в производство от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив, в началото на годината предизвика истински фурор.

„Розово сърце“ обаче не е единственият нов сорт, създаден от българските агрономи. За догодина агрономите подготвят други продукти за зеленчукопроизводителите – сорт „Алено сърце“, както и български чери домат, съобщава доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив пред в. „24 часа“.

Растенията му са отрупани с едри завръзи. “Алено сърце” е едър, с нежна кожица и още по-сладък. Извлечен е от стария сорт “Биволско сърце”.

Черитата от сорта “Аля” пък са с тънка кожица, леко хрускат и се ядат като бонбончета.

“В момента го изпитваме, но резултатите са повече от окуражаващи. Надявам се догодина напролет да пуснем на пазара семена от него”, каза доц. Ганева.
Чери домат “Аля” пък е другото изобретение на институт “Марица”. Плодчетата му са огненочервени и убийствено вкусни – леко хрускат, но имаш чувството, че ядеш бонбончета.

“Всеки със своите предпочитания. Едни харесват по-сладък, други – с малко по-киселинен вкус. Имаме сортове, които отговарят на всички европейски изисквания и са конкурентни на чуждите. Нашите се отличават с високи добиви, качество на плодовете, добра твърдост и отлични биологични характеристики”, изтъква доц. Ганева.

чери домат

Според нея вкусът се определя, на първо място, от сорта, на второ, от добрия баланс на захари и киселини и на трето, но много важно – от климатичните условия. У нас няма толкова екстремно високи температури, които да предизвикват жълти пригори по плодовете.

“Нещо повече – чужди сортове домати, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си”, обяснява доц. Ганева. По думите ѝосвен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химичния състав, така и на външния вид на плодовете.

“Торенето е важно. Всяка култура има определени изисквания към хранителните вещества в почвата. Когато това се прави прецизно, добивите са максимални, а качеството на продукцията – отлично”, допълва ученият. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий. Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава.

Много са изпитаните български сортове домати, но напоследък се оформиха топ 5. Розовият се превърна в лидер заради своята сладост, нежна кожица и типичен аромат. Плодовете от него стигат 500 гр, а в много случаи и повече.

домат
“Розов блян” е друг сорт с плоско-кръгли плодове, които тежат около 300 грама бройката. Той е с баланс на сладко-кисел вкус.

“Розова магия” е местна селекция, която подобрява добивите, плодовете са гладки и не са напукани.

“Ники” е хибриден сорт и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, плътен, месест, не е кисел.

Новият сорт “Финал” дава едри домати с превъзходен вкус. “Заблуда е да се твърди, че баби от години си събират семена и произвеждат от тях разсад. Ами, ако растенията са болни, рискът да не получиш никакви добиви на следващата година, е огромен”, предупреждава доц. Ганева.
×