Учителка от Смолян стана носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков“

община Смолян

община Смолян

Тазгодишният носител на национална награда „Даскал Ботьо Петков“ е преподавателката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян.

Бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетната грамота й бяха връчени от Боян Ботйов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“, в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будителите.

Емилия Узунова е преподавател в Природоматематическата гимназия „Васил Левски“ в града и има 38-годишна преподавателска кариера.

„Това е един от най-вълнуващите мигове в моя живот на учител и просветител. Благодаря на Фондацията за специалната награда, която е в Смолян, в област Смолян, в Родопа планина. Ако аз, днес съм нейния носител, то означава, че в Родопа планина скромно работят и живеят десетки радетели на българщината. Държа да ви уверя в това! Радостна съм, че наградата получавам аз като признание за моя труд, че я получавам в навечерието на Деня на народните будители и имам усещането, че съм потомка на онези даскали, които подготвиха и изнесоха на плещите си цяла една грандиозна епоха, наречена Българско Възраждане“, каза в словото си наградената учителка.

Отличието е учредено от фондация „Христо Ботйов“ преди 16 години  и се присъжда на заслужен просветен деец в навечерието на Деня на будителите. Учредителят на наградата Боян Ботйов обяви, че сред носителите й преобладават дамите, мъжете са четирима, а най-много са преподавателите по български език и литература, следвани от историците, географ и философка.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.