Произведения на Ботев и Яворов оживяват на японски език

Caligraphy 1Габрово и Шумен ще се превърнат в истинско средище на съвременната японска калиграфия.
На 4 ноември в Габрово ще се проведе автентична демонстрация по калиграфия от 17.30 ч. в художествена галерия „Христо Цокев“.

В Регионалния исторически музей в Шумен пък на 6 ноември ще бъде представена изложба, изобразяваща красивия и изпълнен с емоции калиграфски свят на изключителния японски калиграф Кихачиро Нишиура.

Kihachiro NishiuraОфициалното й откриване ще бъде от 17.30 ч. Изложбата ще остане там до 30 ноември. Входът и за двете събития е свободен.

Акцент на изключителната изложба ще бъдат избрани произведения на Ботев и Яворов, които майсторът калиграф представя в превод на японски език, силно впечатлен от деликатността и мощта на сърдечните тревоги, както и от силата на волята, изразени в поезията на двамата български поети.

Изложбата включва и традиционни калиграфии, както и маслени платна с древни писмени знаци и талисмани. Красивият и изпълнен с емоции калиграфски свят на Нишиура ще бъде показан пред жителите и гостите на Шумен, като в деня на официалното ѝ откриване, както и в Габрово, авторът ще направи демонстрация на своето изкуство пред публика.

Кихачиро Нишиура е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чайна церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Той е потомък на Нишиура Енжи, основател на училището за керамика, което бе признато както в Япония, така и в чужбина за изключителната си техника и артистичност.

Потопен в традиционната японска култура от ранно детство, Кихачиро пресътворява света на японската култура и изкуство чрез своя уникален стил на базата на древната философия на Еките. Неговите изложби се посрещат с истински ентусиазъм в Япония и Съединените щати.

Caligraphy 2Двете събития са част от 26-ите дни на японската култура и се организират от  посолството на Япония в България в партньорство с община Габрово и Регионален исторически музей – Шумен.

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.