Уникална апаратура ще има България

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД подписаха договор за закупуване и инсталиране на уникален за България и региона линеен ускорител.

Апаратурата, която ще заработи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през есента, дава възможност за много повече от стандартното лъчелечение – тя осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, а освен това –  и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели.

Съчетаването на двете технологии е уникалното за този ускорител и определя световните стандарти за лъчелечение и осигурява следните предимства:

  • Изключителен комфорт за пациента – стандартно лъчелечение с отлично качество, в рамките на 2 до 5 минути чисто време на пациент;
  • Радиохирургична процедура може да бъде извършена в рамките на до 15 минути, без пауза при преминаването от един вид към друг вид лечебна процедура;
  • Формирането на лъча при този мултимодален ускорител позволява третиране на големи и малки туморни форми от 1 mm до 30 cm.;
  • Капацитетът на линейния ускорител позволява лечение до над 50 – 60 пациента на работен ден в зависимост от вида на планираните лечебни процедури.

В допълнение към конфигурацията по договора, ще бъде предоставено безплатно разширение на софтуера за лъчева хирургия, което ще даде възможност на лекарите да извършват хирургични лъчеви интервенции не само на глава, но и на цяло тяло, което значително ще разшири обема на пациентите, които могат да се възползват от уникалната технология.

Изключителните характеристики на линейния ускорител, както и фактът, че е уникален за България и региона, ще дадат възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за югоизточна Европа.

Заедно с оборудването във Варна, Пловдив и Плевен ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина, заяви д-р Москов. Само в Турция над 100 са българските пациенти, които минават за месец. Още много получават помощ в останалите европейски страни.

Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент, каза министър Москов в отговор на въпрос за липсата на някои онколекарства в аптеките. Проблемът се появява, според него, заради паралелната търговия. Когато се отнася до криминалната продажба, решението е тежък контрол, обяви министърът. Проблеми обаче създава и възможността за легален износ. В момента заедно с индустрията договаряме алгоритми за проследяване на всички преминали границата и влезли в страната количества медикаменти и възможността през ИАЛ, при сигнализиране за недостатъчна наличност в страната, да бъде спиран временно износът.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова заяви, че с този договор на практика правителството покрива поставената си цел да снабди с високотехнологично оборудване един от най-важните сектори в здравеопазването.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.