Начало Новини Варненци правят първата рифова ферма в света

Варненци правят първата рифова ферма в света

0 Коментар
esteto.bg

Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде изградена до три години по българското крайбрежие на Черно море. Тя ще струва около 10 млн. евро, а зад идеята стои екипът на Sea Harmony – варненската компания, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове.

За идеята си те спечелиха редица международни отличия за зелени идеи, съобщава Радио Варна. Преди по-малко от две години спечелиха и първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 – най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще.

Същата година те бяха и българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture. За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, новата разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните.

На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, като осигуряват и добър добив от ракообразни. Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13- 14 метра, е на Арман Саркисян.

Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес. Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталират и мидени рифове в още 4 други морета в Европа.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност