Неда, която впечатли Стивън Хокинг

Нова тв

Нова тв

Да впечатлиш гениалния астрофизик Стивън Хокинг.
Това се случва на едно българско момиче още преди 2 години, когато печели конкурс за въпрос към световноизвестния учен. Само след няколко месеца на ученичката й предстои втора среща с Хокинг, защото я е поканил на официална вечеря.

Неда иска да знае, вместо да вярва. Във философията я водят книгите. „Винаги съм имала интерес към науката и особено към космологията от философска гледна точка към тези най-фундаменталните въпроси – защо сме тука, как е започнало всичко, защо има нещо вместо нищо, този тип въпроси”, обяснява Неда Лаптева – ученичка в 11-ти клас пред Нова телевизия.

За да може да ги обсъди обаче с най-големите умове в астрофизиката й помагат социалните мрежи. „Единственото, което трябваше да направиш, е да въведеш въпрос”, споделя Неда.

Стивън Хокинг избира да отговори на въпроса на Неда измежду хиляди други. „Питах го, ако има възможност да пътува във времето, дали би избрал да отиде в миналото, за да разбере какво е причинило големия взрив, въпреки че е нямало време или в бъдещето, за да разбере, как ще свърши нашата цивилизацията?”, обяснява Неда.

А отговорът на Хокинг – „Бъдещето. Винаги би избрал бъдещето, защото то крие много повече тайни”.

Година по-късно Неда поискала да бъде доброволец на същия фестивал, където задала въпроса си на Стивън Хокинг. Отказали й.

„Аз реших да напиша писмо на Хокинг. Попаднах на негова ПР-ка, която каза, че ще му го предаде. Седмица след това получих покана за целия фестивал от организаторите и ми казаха, че когато си напишат програмата, ще ми кажат за специална ВИП вечеря, на която и той ще бъде там”, разказва още Неда Лаптева.

Световноизвестният физик е в инвалидна количка повече от 50 години. Компютър му помага да говори, да пише статии и да използва интернет. Управлява го с единствения мускул, който може да контролира – лицев.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×