За 10 г. само 120 хиляди са напирали да станат българи

интернет

интернет
120 хиляди искат да станат българи. Това показват данните на правосъдното ни министерство. За съжаление, бройката не е чак толкова голяма, колкото ни изглежда, тъй като статистиката е за 10 г. – от 1 януари 2005 г. до 30 юни 2015 г.

За този период са подадени точно 120 174 молби за придобиване на българско гражданство. Те са били на основание български произход, уточняват още от Министерството на правосъдието.

За 10-годишния период най-малко са били желаещите преди 10 г. – през 2005 г., когато са подадени едва около 22 хиляди молби.

От всичките 120 хиляди желаещи, българската държава е отказала да станат българи на близо 21 хиляди. Причината – най-често представяне на неистински документи за установяване на българската националност на възходящ на кандидата, което е установено чрез криминалистични експертни изследвания.

На второ място сред мотивите за отказ е постъпило отрицателно становище на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), въпреки представените от кандидатите по преписките официални документи, в които е вписана българска националност на възходящ. На трето място – заради заявена от кандидата народност, различна от българската по време на провеждането на интервюто.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×