За първи път български генерал бе почетен за герой от САЩ

IHOF-MG-Neyko-Nenov-Bulgaria-26
За първи път български генерал бе почетен като герой в САЩ.

Генерал-майор Нейко Ненов (1961-2015) беше въведен в Залата на Славата на Колежa на Сухопътните войски в Америка. Това е мястото, през което трябва да минеш, за да станеш генерал или така наречената “генерал-щабна” академия.

Той получи признанието посмъртно, след като тежка болест го покоси на 53 години миналия януари. До момента членовете в Залата на славата са 58, а родният командир е 59-ти и първият български военен.

Това отличие (и чест) получават международните слушатели на колежа (към момента от 72 страни), които са покорили върховете в своята кариера. Процесът по номинация и избиране е сложен и взискателен. Ген. Ненов е бил отличен с признанието през 2014 г., но не доживява да присъства на церемонията.

IHOF-MG-Neyko-Nenov-Bulgaria-23„Тази почест е за България и за Българската армия, на която баща ми служи вярно през живота си“, казва синът му Станимир Ненов, който присъства на събитието, заедно с майка си Деспа Ненова.

“Ген. майор Ненов беше страхотен приятел и партньор. Гордея се, че служих с него, за да допринесем за сигурността и мира в Европа. България и НАТО загубиха невероятен лидер, а САЩ – голям приятел.”, заяви ген. Кембъл – бивш командир на Сухопътните войски на САЩ за Европа.

Генерал – майор Нейко Ненов завършва академията в Каралайл, САЩ през 2002 г. За всичките си 29 години военна служба Ненов преминава от командир на взвод до началник-щаб и командир на бригада.

Той участва в няколко международни мисии, заради, което в НАТО ценят изключително много българския генерал. Сред едно от най-големите предизвикателства в кариерата на ген. Ненов е командването му на многонационалната бригада в Кабул, която воюва с талибаните в Афганистан.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.