Български учени направиха хляб, от който не се дебелее

Хляб, от който може да ядете неограничено количество, без това да ви се отрази на фигурата. Звучи ви като утопия, нали? Но не съвсем! Български учени са направили точно такъв хляб – от който не се дебелее.

хляб

сн. 24 часа

Той е богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид. Създаден от родни учени от Института по криобиология, съобщава 24chasa.bg.

И чудесното е, че не само не се пълнее от този хляб, ами дори се отслабва – тъй като намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа.

Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес, храни и вино в Пловдив.

„Направихме здравословен ръжен хляб в няколко варианта – с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители“, разкри асистент Илиана Борисова. По думите й в този хляб има изключително ценната аминокиселина омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.

Необходимо е обаче хлябът да се консумира продължително – близо година и половина, за да се получи антираковият ефект, твърдят учените от института. Те са използвали и нова технология за приготвянето на хляба, като при нея процесът се съкращава.
Времето за изпичане се намалява на 50 минути, тъй като вложените продукти съдържат по-малко влага. В същото време трайността на получения продукт е увеличена на 4 дни. При традиционния хляб е 72 часа.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×