Боряна Калейн – новата гордост на България

Боряна КалейнБоряна Калейн – все по-често ще чуваме това име. Почти 18-годишната българка спечели златен медал на топка, побеждавайки световната шампионка Дина Аверина и то на родна земя – в Русия. На обръч българското момиче спечели сребро, а на лента бронз. Това стана на първия за годината турнир от веригата Гран при по художествена гимнастика, който се проведе в Москва. А това е първото състезание на гимнастичката.

Боряна Калейн е родена на 23 август 2000 г. в София. От 6 годишна възраст тренира художествена гимнастика в клуб „Левски Триадица“ София с личен треньор Мариана Памукова. А ако се чудите откъде идва фамилното име, Боряна отговаря, че дядо й разказвал, че са произвеждали калцуни и в последствие името се изменило в Калейн.
„Много искам като домакини на Световното първенство по художествена гимнастика в София през 2018 година да спечелим медал и после и на Олимпиадата в Токио. Надявам се да се преборя за участие в тези форуми!“

Най-големият успех до момента за Боряна бе бронзовият медал на топка от еврошампионата за девойки през 2014 г. А титлите и отличията й от националните шампионати за девойки са толкова много, че дори самата тя не знае точния им брой.  Тренировка на националния отбор по художествена гимнастикаАприл 2013 г. на една Световна купа чупи крак и възстановяването й продължава близо 8 месеца. Завръщането й на килима е по блестящ начин – с бронз на топка на еврошампионата за девойки.

Следва спучване на другия крак. Боряна е преминала през много здравословни проблеми и безкрайни часове в залата, но е убедена в едно – че всичко си струва, когато се качиш на почетнала стълбичка и чуеш химна в своя чест: „Нищо не може да се сравни с този момент. Няма значение колко време си седял в залата и колко болки си имал, когато застанеш там“, споделя тя пред Sportal.bg.

Гимнастичката е от сутрин до вечер в залата, но когато й остава свободно време, обича да го прекарва със семейството си, да чете книга или да рисува. Все пак голяма част от това време отива за учене, тъй като е на индивидуален план и трябва здраво да заляга над учебниците, когато не е в залата.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×