Начало Малка България Баба Марта – празник на българите по света

Баба Марта – празник на българите по света

0 Коментар

Баба Марта, мартеница

Българи в различни точки на планетата ще закичват мартеници и ще разказват за традицията на чужденци на 1 март – Баба Марта. Самите те ще си сложат традиционния червено-бял сувенир, ще си правят селфи с него и ще качват снимките в социалните мрежи. Тази нетрадиционна акция извън границите на България подема Държавната агенция за българите в чужбина. За нея тя е публикувала на електронната си страница призив до нашите сънародници, които живеят извън предемите на страната.

„България е най-древната държава в Европа, съхранила успешно през изпитанията на хилядолетията своето име, култура и идентичност. Традицията още от предхристиянската ни култура отбелязва възраждането на живота в Новата година на Първи март – единствения по рода си в целия свят най-български празник. Той датира още от времето на стара Велика България. В навечерието на най-българския празник ви призоваваме да си подадем ръка и преодолявайки разстоянията във времето и пространството, да продължим отколешната традиция, като подарим мартеници на най-близките ни и уважавани хора – за здраве, радост, духовна чистота, берекет и плодородие във всяко добро дело“, се посочва в призива.

Предвижда се точно в 12.00 часа местно време на 1 март, всеки българин да публикува в социалните мрежи с хаштаг/hashtag: #BabaMarta кадри от закичването със символа на вярата и надеждата, жизнеността и благоденствието. Целта е по този начин да се покаже на света, че българският дух е жив.

Идеята е лично на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

„Години наред, още преди да заема този пост, съм се питал, кой е празникът на българите – единственият, който ги обединява, но и не се отбелязва никъде другаде по света. Имаме 6-и септември, но и 22-и септември, на който имаме формална независимост на България. На 3 март честваме Освобождението, но пак не е реално, а на хартия. Приемаме, че 24 май е най-българският празник, но него вече го празнуват официално още в Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша.

Оказва се, че 1 март – Баба Марта е истинският, чисто български празник, който се празнува от векове, за векове и ще се празнува в бъдещите векове като типично наш, български“, казва Петър Харалампиев. Затова той се спрял на него, за да обедини по своеобразен начин нашите сънародници по света, но и да запознае чужденците с традициите ни. По думите му популяризирането на българския дух чрез типичния за нашата култура и душевност червено- бял сувенир точно през 2018-а – годината на българското европредсдедателство.

„Това е моментът, в който можем и трябва да направим една изключително положителна кампания за България, която чрез символа на Баба Марта ще бъде незабравима“, убеден е Петър Харалампиев.

За Баба Марта Държавната агенция за българите в чужбина ще изпрати мартеници на наши сънародници в чужбина и етнически българи. Сувенирът, символизиращ здравето и дълголетието, и осигурен от агенцията, вече пътува за САЩ, Австралия, Украйна, Македония, Западните покрайнини и редица други дестинации по света.

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност