Бирените мезета, които всеки българин обича

бира

бира

На международния ден на бирата –  5 август, освен че ви честитим празника – на тези, които са любители на пенливата напитка, ви предлагаме един прелюбопитен материал.

Бирата е най-обичаната напитка в света. Тя е най-широко консумираното алкохолно питие и трета най-популярна като цяло (след водата и чая) и добър разредител на твърдия алкохол.
Хората по цял свят просто обичат бира. Средният американец консумира 23 литра от напитката годишно, докато българските бираджии изпиват по 73,5 литра. Това показват данните за 2015 г. според проучване на Съюза на пивоварите.

бира

бира

Изследванията показват още, че за първите шест месеца на 2016 г. най-често се пие бира в Русе – 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти, Плевен и Бургас – с по 10 пъти.

Друг интересен факт е, че мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените – 5 пъти.

Не е странен фактът че, че най-странната бира за пиене се прави в Чешката Република. Там всеки човек изпива средно по 60 литра бира на година, което ги нарежда в Топ пиячите. Тя се консумира както от мъже, така и от жени, основно през летните месеци, когато действа освежаващо.
Хмелът, от който се прави е признат като билков релаксант и се използва в хомеопатични лекарства за сън. Освен това, предпазва от камъни в бъбреците.

Лекарите смятат, че по една бутилка дневно намалява риска от бъбречни заболявания с 40%. Всеки любител на тази напитка ще признаете, че бирата върви с добро мезе.

Ето и кои са любимите мезета за бира на българина:

1. Пържени картофи

пържени картофи

2. Цаца

дребна риба

3. Пица

пица

4. Домати и краставици

шопска салата

5. Свинска пържола

месо на скара

6. Пилешки хапки

хапки от пилешко месо

7. Пържени лучени кръгчета

панирани лучени кръгчета

мезета за бира

8. Пържени калмари

калмари на тиган

9. Бирен фъстък

бирен фъстък

10. Начос със салца сос

начос
Странно защо в класацията са изпаднали традиционни бировървежни мезета като кюфтета и кебапчета. Можем само да гадаем или да се досещаме.

Бирата в България все още върви и с някои традиционни алкохолни напитки като „разредител“, но там ще трябва да се направи отделна класация…×