Родните музиканти Мая и Пламен (Папи) Ковачеви, известни като струнен дует Weil, се завърнаха от САЩ с престижно отличие в категорията „Най-добри инструменталисти“.

Преди броени дни в Лас Вегас те пребориха конкуренция от цял свят и бяха обявени като едни от фаворитите на наградите Most Famous Awards Show 2016.Бронзовата статуетка, която получиха е еквивалент на наградите Грами в областта на модерната класическа музика, съобщава lifestyle.bg. Тя им бе връчена в хотел Ballys, където се провеждат големите шоу програми във Вегас.

Снимка 263848

Музикалното семейство от Пловдив представи авторски парчета, както и техни версии на класика и рок. На полуфиналите дует Weil елиминира американски музиканти, а на финала Мая и Пламен се изправиха срещу цигуларка от Украйна, която не се оказа по-добра от тях.

Родните творци грабнаха журито и публиката с авторска музика, въпреки че това не е задължително условие за участие в конкурса Most Famous Awards Show.

Снимка 263849

Те впечатлиха публиката и журито с авторските проекти „Инвазия“ и „On The Top“, които са част от албума им „Инвазия“. Наградата включва и запис за световна музикална компания.

„Вратите, които могат да се отворят, са много, но е важно в коя човек си струва да влезе“, категорични са музикантите.

Мнението им за събитието е, че е глобално, в което участвали артисти от цял свят – Франция, Русия, Украйна, Германия, Австралия, Еквадор и от къде ли още не.

Пламен и Мая са заедно на сцената и в живота от 7 години. „Началото беше като на шега. Ние и двамата свирихме в други формации. Не е тайна, че в България, когато човек се раздели с нещо и някой дори и в служебен план и особено когато продължи да търси своето място в същата област среща подсечки и скептицизъм. Ние ги подминахме. Някак, знаехме, че има път в посоката, която рискувахме да поемем. Защото другото е да не поемаш никакви рискове, да заложиш на сигурното и никога да не опиташ вкусът на това,което сам можеш да създадеш“, редят мъдрости за живота си родните творци.

Снимка 263847

Мая има класическо музикално образование. Пламен (Папи) също. Двамата са завършили НУМТИ „Д. Петков“ в град Пловдив. След това Мая продължава образованието си в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а Пламен завършва Московския държавен институт за изкуства и култура. През 2009 г. те сформират дует Weil, чието име е съкращение от думите Wonderment, Emotion, Inspiration, Love. В творчеството си Мая и Папи непрестанно експериментират с ефектите от съчетанието на цигулката и китарата, двата класически инструмента, които те първи са обикнали. Любимият им стил е неокласически и мелодичен рок. Двамата са семейство и имат три деца.


Споделете: