„България пее” обединява 21 града и 130 хорови формации

„България пее”

За първи път 130 хорови формации от цялата страна се включват в инициативата на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене от 15-ти до 17-ти април 2016 година. Основната цел е да се представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България по нов и мащабен начин.

„България пее” иска да обедини хоровете от страната да пеят в тези три дни. Домакини на концертите ще бъдат градовете Казанлък, Добрич, Ямбол, София, Поморие, Кюстендил, Габрово, Балчик, Варна, Ботевград, Пловдив, Хасково, Враца, Благоевград, Шумен, Кресна, Разград, Дупница, Горна Оряховица, Видин, Попово.

В инициативата ще се включат 2500 хористи, сочат предварителните данни на организаторите.

„България пее”

В София „България пее” ще се проведе на 15-ти април от 19.00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Публиката ще чуе изпълненията на Камерен хор към БАН, Детски хор „Бодра смяна”, Камерен дамски хор „Алабреа“, Хора към Национална гимназия за древни езици и култури, Вокална формация „Робев“, Вокална формация „Спектрум“ и Фолклорна формация „Чемерика“.

Репертоарът, който ще бъде представен на публиката ще бъде от различни стилове и епохи – ренесанс, ортодокс и фолклор, като ще бъдат изпълнени и 2 произведения за първи път пред българска публика  едното е „Нине отпущаши на полският композитор Ромуалд Твърдовски, а другото на младия талантлив композитор Никола Вълчанов.

Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят и Русе, Монтана, Велико Търново, Търговище, Стара Загора, Пазарджик, Бургас. Нека „България пее“ на 15, 16 и 17 април!

„България пее”Коментар

  1. Сашо Илиев 16/04/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×