Българин – командир в Косово

БНТ

БНТ

Българските военнослужещи имат сериозен принос и в международни мисии по различни  горещи точки на света. Кирил Кирилов е от първата група доброволци, организирани от военното ни министерство, които пристигат в Косово през 1999 г., за да  да помогнат за нормализиране на живота там след войната.

Кирилов сега е командир на българския полицейски контингент в Косово. Пристига тук преди 16 години, в една напрегната следвоенна обстановка, когато всичко ври и кипи.  Помага му опитът, който е натрупал преди това в Босна. Основната задача на мисията тогава е  да помогне  в изграждането на местни и държавни органи на властта. В началото обаче  се сблъскват  с враждебното отношение на местните хора.

„Не смеехме да говорим, то не можеше да се говори на открити места, абсурд и това беше една от задачите, за които нашите хора бяха предупреждавани с цел лична сигурност,“ казва Кирил Кирилов. „Отделно, униформата по някакъв начин ни пазеше и в момента, в който разбираха, че си българин и така постепенно те ни приемаха като съседи.“

Като тръгва към Косово, Кирил оставя в България  съпругата и двете си деца. “ Сега вече имам внук. Животът върви. На никой не е било леко, основно на съпругата ми, тя трябваше да се справи с две момчета – единият прохождащ тинейджър, другият малко по-малък, но с общи усилия и най-вече с нейната помощ и себераздаване, се справихме.“

За изминалите години вижда много положителна промяна в Косово. Казва, че  хора тук са пълни с енергия, бързо възприемат, готови са на рискове. Всяко семейство има по 4-5 деца, колкото са момчетата, толкова къщи се изграждат.

В момента Кирил Кирилов е част от мисията на ЕС  в областта на върховенството на закона в Косово – Еулекс. Целта е да се проведат реформи с акцент европейската перспектива на страната. Международните участници в мисията са 800 , от тях българите са 56, от които 21са служители на българското МВР, 4  са служители на Министерство на финансите – митничари, и останалите са  контрактори – на лични договори в сферата на съдебната система, съдии, прокурори.

Кирил Кирилов е доволен, че България е една от водещите страни в мисиите  на ООН и ЕС в Косово. Тук са участвали  повече от 500 българи.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.