След 10 г. в Гърция: българин се върна, за да гледа малини

малини

45-те декара насаждения, за които Александър Нанов се грижи, са все още в преход, но през 2018 година ще получат био сертификат. 36-годишният Сашо дойде на Фестивала „От нашата ферма – с любов за вас!“ с 50 кг пресни малини в София, които свършиха бързо. Всеки можеше да вкуси от сладкия плод, да опита пресен малинов сок или майсторски направено безалкохолно мохито.

Младият производител предлага два сорта малини – “Микеранен” и “Люлин”. Споделя, че ги е взел от свои приятели, а днес и колеги, които го насочили към този занаят. Първият сорт са внесени от Холандия (инвитро материал).

Александър разказва, че малините “Микеранен” са по-сладки, по-дребни, но зреят и се обират бързо. Техният сезон е рано пролетта, а реколтата е до края на юни. Този сорт е по-трудоемък, защото се привързва на конструкции като при лозята и инвестицията е по-голяма (като колове, тел, изисква често плевене, което става на ръка).

Малините “Люлин” се обират от август до октомври, а при благоприятно време дори до ноември. Те са ремонтантни сортове т.е. дават по две реколти годишно, освен това имат плод още след първата година. Малината “Люлин” е по-едра, но ароматът и сладостта не са толкова изразени, както при ранните малини на Александър.
Есенните малини се берат продължително, а младият фермер забелязва, че предпочитат по-хладно време и много вода. “Дори ми се случва да ги обера, а на другият ден като се върна, да има толкова плод, все едно не съм влизал скоро”, разказва фермерът пред в. „Труд“.

малини

Александър по професия е готвач/сервитьор, завършил Техникум по туризъм и текстил. Прекарва 10 г. в Гърция (от 2005 г. до 2015 г.), работейки на строеж и седем години като барман. Крепи го идеята да се върне в България и да създаде собствен бизнес със спестяванията си.

След като се прибира у нас и решава, че ще се занимава с малини, бързо подготвя земята – 50 дка, която е наел за 7 г. Нивата му се намира над Самоков, на пътя за Мальовица, близо до река Искър. Разказва, че не е било лесно, тъй като територията е камениста, не е била поддържана и е вкарал тежки машини, за да я пригоди за засаждане.

Инвестирал е около 50 хил. лв. собствени средства, като не брои труда си.

Днес има 45 дка малини, а равносметката му е по 300 – 320 кг на декар за 2016/2017 година. След края на този сезон се надява да надхвърли миналогодишния добив. В работата му помага неговата майка. Споделят, че тази година имат повече плод от първата, но малините “Микеранен” дават засега по-малко от “Люлин”. Доволен е от реколтата си, иска да стабилизира насажденията си и да се утвърди на пазара, а след това може да мисли за разширяване на бизнеса. “Искам спокойно да гледам семейството си и да водим нормален живот, още не съм възвърнал инвестицията си, но виждам бъдеще и вярвам, че ще успеем.”

малини

 

Майсторските умения на Александър като барман на фермерския фестивал се проявиха в безалкохолно малиниво мохито – “Virgin Mojito”, направено лично от него. Българинът направи мохитото, като първо разряза четвърт лайм, който заля с 20 мл. сироп от малини.

В миксер пасира шепа малини, които прибави към зеления лайм и сиропа. В ръката си пристисна листа от мента, за да засили аромата им, които прибавя към другите съставки. Накрая пълни чашата с лед, долива малко спрайт и коктейлът е готов.

Рецепта за сладко от малини от младия производител – 2 кг малини, които се поръсват със 1 кг захар и се оставят да престоят една вечер.

На другия ден всичко се вари до нужната гъстота, в купичка се вади малко от сместта, в която се слага лъжичка лимонтозу и се връща във варивото на котлона за кратко време с бъркане.

Докато е топло, сладкото се налива в буркани и се обръща надолу, за да се стерилизират бурканите, без да е нужно варене.

 

 

малини

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×