Българин ще открива лек срещу рака с 2,3 млн. долара

рак, Николай Славов
Българин ще открива лек срещу рака с 2,3 млн. долара.

Българин получи една от най-престижните награди в областта на медицинските технологии. Преподавателят в Бостън Николай Славов вземе и субсидия в размер на 2,3 млн. долара, съобщава Нова телевизия.

За да разберем революционното му постижение, трябва да проникнем дълбоко в необятния микрокосмос на човешката клетка. В рибозомите се произвеждат белтъците, които изграждат и движат цялото ни съществуване.

Доскоро се смяташе, че всички рибозоми са пасивен производител на белтъци. Николай доказва обратното – че те регулират производството на белтъци, а оттам – и вида на клетката.

„Това откритие може да бъде база за разработването на нови терапии за различни видове рак”, обясни българинът. Т.е., ако има генетична причина за раковото заболяване, сега учените ще могат да спрат тумора като манипулират рибозомите.

По същия начин ще се възстановяват тъкани.

С наградата, която печели, Николай Славов продължава работа по проекта. Предстои да попълни екипа си с още специалисти-биоинженери. Покани и българи – хора, които да помогнат сложната наука да стигне до всеки от нас.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.