Иконите в България, които лекуват рак

иконите

Иконата „Света Богородица-Умиление” в Бачковския манастир
Силата на вярата за българина прави чудеса. Безбройни са разказите за чудесата на иконите. Най-силна е тази на Богородица. Пред нея се прекланят милиони хора по света.

А българите вярват, че иконите на Богородица лекува дори и рак. Но кои са изображенията в България, които лекуват рака?

икони
Иконата „Света Богородица-Умиление” в Бачковския манастир

Богомолци от различни краища на страната разказват потрeсаващи истории за чудодейната сила на иконата „Света Богородица-Умиление” във втория по големина у нас манастир – Бачковския.

Вярващи се кълнат, че светинята е избавила не един и двама страдащи от тежки онкологични заболявания. Според преданието тя е рисувана от самия евангелист Лука, а е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Най-голямата й сила е в деня на нейния празник – вторият ден на Великден.

Хиляди се стичат и пред изображението на Богородица в асеновградския храм „Св. Благовещение“. Денят, в който идват най-много хора, е Преполовение, пише lekuvai.bg. Вярва се, че тогава силата на иконата е най-мощна и тя лекува различни болежки. За чудодейната й умения разказват дори свещениците.

икони

Иконата на Богородица в манастира „Ватопед” в Света гора

Друга реликва, която дава изцеление, се намира в манастира „Ватопед” в Света гора. Тя се нарича Всецарица или Пантанаса. Твърди се, че нейните копия също могат да помагат на болните от рак. Затова е прерисувана и донесена и у нас.

Пред Божията майка Всецарица можем да се помолим в болничния параклис на Националния център по онкология, където всеки вторник се отслужва водосвет. Подобна икона има и в столичния храм „Покров Богородичен“.

Иконите в манастирите в Арбанаси

Легенди се носят за лечебната сила на две икони, които „празнуват” на един и същи ден. Това са изображенията на Светата Дева в манастирите в Арбанаси – „Успение Богородично” и „Свети Никола”.

На Успение Богородично живописното великотърновско село едва побира хилядите болни и измъчени хора, дошли с последна надежда, че нещата могат да се оправят.

икони

Осеновица в Рилския манастир

Рилският манастир е поредното място, на което българите търсят изцеление, когато вече нямат друг изход. Там се намира чудотворният образ на Света Богородица, който наричат „Осеновица”. Тя е уникална с това, че в обкова около нея има мощи от 32-ма православни светци. Светинята помага и при епидемии.

икони

След много от посещенията на подобни свети места изследванията показват, че състоянието на болните се подобрява, твърдят миряни и свещеници, които разказват за чудеса, станали пред очите им.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×