Българин стана „Артист на ЮНЕСКО за мир”

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“
С тези думи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир” за 2015 – 2017 г.

Теодосий Спасов получава отличието в знак на признание за неговата всеотдайност и ангажимент към целите и идеалите на ЮНЕСКО. Той първият българин, който става част от семейството на Артистите на ЮНЕСКО за мир. Спасов се нарежда до имена като американските творци Хърби Хенкок и Маркъс Милър, руският пианист Сергей Маркаров, камерунският джаз музикант Ману Дибанго, Жилберто Жил и други.

В рамките на церемонията Ирина Бокова отбеляза новаторство от страна на Спасов в създаването на уникален музикален стил. Тя изтъкна виртуозните му изпълнения на сцената и акцентира върху неговата всеотдайност за утвърждаване на музиката като сила за насърчаване на диалога между народите, културите и обществата. „В ЮНЕСКО се стремим да направим света по-толерантен, да защитим човешките права и да познаваме културата на другите. А самият Вие казвате, че точно музиката е мост към душите и към мечтите на всички хора“, каза още Бокова в рамките на своята реч.

„Вие вярвате в изкуството, вярвате, че можете да направите света по-добър и това си личи във Вашата музика“, заяви още тя и изрази увереността си в способността на Спасов да разпространи посланието на ЮНЕСКО за мир, за разбирателство и за толерантност. „Повече от всякога трябва да се опираме на културата, защото няма нищо по-силно от нея. Дори всичко друго да рухне, културата – нашата идентичност – остава“, заяви Ирина Бокова.

От своя страна Теодосий Спасов благодари за полученото признание и посочи, че ще посвети житейския си път на идеите на ЮНЕСКО. „С чест приемам званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ и ще продължа своята работа, защото вярвам, че музиката, във всички нейни измерения, както и творчеството на артистите, са много близки и естествено свързани с мира и разбирателството“, каза българският изпълнител.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.