Теодосий Спасов: Животът ни поднася толкова различни възможности

Теодосий Спасов

Теодосий Спасов

Музиката на Теодосий Спасов е толкова разнолика, а творческите му обкръжения – толкова многостранни, че едва ли някъде ще намерите пълното им описание. Често му се налага в кратки срокове да „превключва“ от един проект към друг – напълно противоположен по заряд и звучене.

Ако го запитате как успява да пренастройва артистичното си съзнание, ще научите, че единственото усилие, което му коства всичко това е „да живее в сегашно време“. За него дори 55 му рожден ден не е повод за планове, но със сигурност ще го отбележи сред близки приятели.

Като по-млад правех равносметки и намирах логика в своето развитие“, разказва известният музикант пред БНР. „Установих, че на всеки 5 години настъпва някаква промяна. След време, може би около 25-ата си година, престанах с равносметките, но знам, че промените продължават да се случват. Не гледам назад, оставил съм „вълните“ от миналото да идват и да си отиват. Провокира ги сякаш интуицията, а и неща от настоящето.

Развих в себе си таланта да изтривам вече отминали неща, да съм повече в сегашното пространство, но с лека мечта за утре. Като че ли западният модел на планиране (да припомня, че той беше и източен някога) за петилетка напред, ме изморява. Виждам, че в музикалния свят не е фатално, ако не си напълнил календара си за предстоящите няколко години.
Нещата се случват съвсем естествено и ангажиментите сами се подреждат, освен това пътищата за реализация са много различни. Те не се движат само в посоката, която си представят мечтателите за кариера. Животът ни поднася толкова различни възможности.“

Теодосий Спасов получи рано и признание, и изключителна популярност. Още преди да навърши 30 години той беше натрупал значителен сценичен опит. Случвало се е днес да свири на сватба или народен празник, утре – в зала „България“ или на международен джаз фестивал.

С какво свързва ранните си години? Отговорът му: „Беше безгрижно време, родителите ми бяха живи, а те много ме подкрепяха. Програмата ми беше заета със звукозаписи, сватби, концертна дейност. Свързвам го и с посещенията на едно от любимите ми места в Пловдив – Музикалната академия, която се намира над Античния театър.

Разбира се, че съм се променил оттогава. Човек трябва да се променя, да се развива, да се отскубва от консервативното в характера си себе си. Бях възпитан в патриархален и консервативен фолклорен дух.

В Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, както и в академията много задълбочено изучавах традициите, макар че вече бях потеглил в авантюристични посоки.

Теодосий Спасов

Теодосий Спасов

Животът според мен е за това – до края да сме заети пълноценно с нашето усъвършенстване, с развитието ни. И да стигнем колкото може по-високо на път към благородните места на нашите души. Би трябвало да посветим живота си на това – на съвършенството, любовта, труда, човещината. Колкото повече човещина отглеждаме в себе си, толкова повече божественост пристига като отражение“.

Нека припомним, че Теодосий е свирил с музиканти като Трилок Гурту, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Били Кобъм, Казуми Ватанабе и много други. 3 години беше част от световно известното ирландско шоу Riverdance.

Сред българските музиканти негови партньори през годините са Йълдъз Ибрахимова, Иво Папазов-Ибряма, Петър Ралчев, „Акустична версия“, Милчо Левиев, Симоен Щерев….

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×