Срамота! Български паметник на културата се руши

паметник на културата

паметник на културата


Истинска срамота! Български паметник на културата е оставен на произвола на съдбата и се руши с всеки изминал ден. Причината за нехайството е липсата на средства за извършване на реставрация на моста на Колю Фичето край Бяла, съобщава Дарик радио.

Паметникът на културата – мостът на Колю Фичето край Бяла, се руши. Той е оставен на произвола на съдбата, защото общината няма необходимите средства за извършване на реставрация.

Мостът е построен през 1867 г. над река Янтра по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Той е дело на златните ръце на майстора Колю Фичето.

Дължината му е 276 м, а ширината – 9,5 м. Сводовете на паметника на културата са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До него през 20 век е направена и скулптура на майстора, за да напомня за делото му.

Днес съоръжението се руши сериозно. По него има пукнатини, олющени облицовъчни камъни и е обрасло с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно те също се подкопават.

Община Бяла е напълно наясно със състоянието на моста, но заради тежкото й финансово състояние, няма средства за основен ремонт. Последно преди няколко години са правени единствено козметични ремонти на части от моста.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×