Състави от Челопеч и Бяла Слатина със Златен „Орфей“ от Черноморския събор в Китен

Европейска Асоциация на фолклорните фестивали - EAFF

Европейска Асоциация на фолклорните фестивали – EAFF

20 фолклорни певчески и танцови групи, ансамбли и индивидуални изпълнители се изявиха през втория ден в XII Черноморски събор „Евро фолк“ 2015 в гр. Китен.

Публиката имаше удоволствието да се наслади на българското народно творчество от всички региони на страната в различни категории. С танцово и певческо многообразие се представиха и гостите от чужбина – Фолклорна група „Границари“ от Австрия, с худ. р-л Мартин Томсич и Фолклорен танцов ансамбъл „Ротала“ от Рига, Латвия, с худ. р-ел Гинтс Бауманис. А Андрей Виноградов от Москва, Русия отново впечатли всички с изпълнението си на латерна „хърди-гърди“.

Безпристрастното жури даде своите високи оценки на най-добрите изпълнители за вечерта, връчи им покани за участие в три шампионата през 2016 г. – Българския – във Велико Търново, Балканския – в Хисаря и Европейския – в Слънчев бряг и Несебър, Почетен знак и Почетна грамота, както и лауреатски звания.

Танцов състав „Българче“ към  НЧ „Труд и постоянство 1901“ – с. Челопеч, обл. Софийска, с худ. р-ел Борислав Ковачев получи Грамота за съществен принос в съхраняването и популяризирането на традиционните народни изкуства, лауреатско звание и Първа награда Златен „Орфей“ в категория „Фолклорни танци“.

Завиден професионализъм показаха на сцената и изпълнителите от Смесен камерен хор към НЧ „Развитие-1892“ – гр. Бяла Слатина, обл. Враца. Възпитаниците на Пламена Гешковска безапелационно бяха оценени от журиращата комисия с Първа награда Златен „Орфей“ в категория „Фолклорни песни – обработен фолклор“. Самата Пламена Гешковска бе удостоена от комисията със званието „Маестро“. Дипломът ще бъде изпратен до Община Бяла Слатина с молба да бъде връчена официално от Кмета на Общината.

Програмата на XII Черноморски събор „Евро фолк“ продължава и днес от 16:20 ч.на сцената в комплекс „Грийн парк“ – Китен. Тази вечер своята програма ще покажат съставите от Индонезия и Полша. Официалното закриване на Събора ще бъде на 5 септември (събота), когато, освен програмата на българските групи, ще имаме удоволствието да видим и изпълнения на всичките гостуващи състави от Русия, Полша, Латвия, Индонезия и Австрия. Тогава ще бъде връчен и Гран при на най-добре представилият се измежду всички участници колектив.

 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×