Фестивалът на хвърчилата се завръща

ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА – ШАБЛА 2015

ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА – ШАБЛА 2015

Тази година на 20 септември местността „Малкото море“ южно от Фара на нос Шабла отново ще се изпъстри от парад на хвърчилата. Празникът осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – всичко това в унисон с уникалния екстериор на мястото.

От първото издание на фестивала през 2011-та година той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от района – за да присъстват на него пристигаха гости от Добрич, Варна, та дори и от по-далеч.

Фестивалът се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

Издигане на готово хвърчило, изработване на такова на място, демонстрации на различни видове хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, конкурс за най-оригинално, най-високо летящо и най-акробатично хвърчило – всичко това очаква любителите на простора по време на тазгодишния фестивал. Организаторите са се погрижили и за разнообразна съпътстваща програма.

По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване.

Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово. Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала.

До настоящата година фестивалът се провеждаше в рамките на проект на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска“, финансиран по Програма LIFE + на Европейската Комисия.

Проектът се осъществяваше съвместно с община Шабла и включваше редица дейности, но несъмнено крайбрежната надпревара на най-добрите водачи на хвърчила беше най-атрактивната и популярна сред тях. Тази година празникът ще продължи да съществува – като еднодневен фест, посветен на хората от приморска Добруджа,  житото и червеногушата гъска.

Той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.