“Дунав Ултра – филмът” – уникална кауза

Дунав
Вижте трейлъра на “Дунав Ултра – филмът” – уникален проект – кауза за популяризиране на Дунавския регион на страната! Лентата проследява изминаването на дистанцията от 682 км на веломаршрута „Дунав Ултра“ само за 48 часа – с бягане и велосипед!

Работата по продукцията, която бе заснета в рамките на тазгодишното предизвикателството “Дунав Ултра 3: River Monsters” (независима кампания-кауза за популяризиране на поречието на река Дунав), все още продължава. Трейлърът към нея вече може да се види от всеки.

Тази година четирима българи участваха в уникално спортно предизвикателство – трябваше да преминат дистанцията на веломаршрута “Дунав Ултра” от 682 км за по-малко от 48 часа с бягане (40 км) и карайки велосипед (642 км). Атлетите-аматьори се включиха в невероятното изпитание, водени от благородната кауза да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав.

Приключението им бе заснето на лента, а в актуалния трейлър, режисьорите Траян Велев и Ваня Богданова ни потапят в магията на река Дунав: изправят ни пред прекрасни гледки, римски крепости и забравени градове. Продукцията дава усещането за предстояща битка на духа и волята.

Долавят се вибрациите на могъщата и величествена река Дунав!

Преди седмица официално беше представен и самият веломаршрут ”Дунав Ултра” – най-дългият туристически веломаршрут в България. Той води началото си от най- северозападното населено място на страната – с. Куделин – и завършва в най-североизточното населено място – с. Дуранкулак на Черно море. Зад създаването на веломаршрута стои личната история на Борис Бегъмов – 48-годишен колоездач-аматьор, който преобръща живота си в името на идеята за популяризиране на велотуризма по поречието на реката.

Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката и води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове (Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум).

Дунав

Уникалният древноримски град Улпия Ескус е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.

Консултант по автентичността на археологическите обекти по веломаршрута е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН.

Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта “Баба Вида” (гр.Видин), античните крепости “Августа” (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене),  Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват „Сребърна“ и Дуранкулашкото езеро.

Вижте го в официалния сайт на веломаршрута „Дунав Ултра“ на този линк: http://bit.ly/2fAfyqP.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.