Ето това е „Българката на годината“

българка на годината

Ружка Николова е „Българка на годината“. Тя живее в Аржентина от 33 г. и се е посветила на утвърждаването на българската култура в страната.

Отличието й бе връчено от председателя на Народен съюз и председател на Комисията по политиките на българите в чужбина Румен Йончев за популяризирането на българския език и култура зад граница.

Организатор на събитието е Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) към Министерския съвет на Република България. С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа.

Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

За годишната награда „Българка на годината“ на името на св. Злата Мъгленска се номинират българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света; защитата на българското национално достойнство; развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др

Ружка Николова споделим, че държавата трябва да бъде по-гъвкава и да отчита местните условия във всяка страна, за да помогне за разпространението на културата и езика ни.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.