Гостоприемни ли сме българите?

Българското гостоприемство е прословуто по цял свят. Но дали в действителност сме гостоприемни?

Според класация на Passport Index България е 50-та най-гостоприемна държава в света. За съставянето на рейтинга компанията е използвала данни от общо 198 държави.

Критерий при подредбата е визовата политика на страните, като челните места са за държавите, които допускат на територията си чужденци без визи или друг тип разрешителни за престой.

Най-гостоприемните страни в света са Коморските острови (Коморски съюз), Кот д’Ивоар, Гвинея-Бисау, Мадагаскар, Малдиви, Мавритания, Микронезия, Мозамбик, Самоа, Сейшели, Източен Комор, Тоголезка република (бивша Того), Тувалу и Уганда. Те са готови да приемат без визи граждани на всички държави по света.

Афганистан, Северна Корея, Сомалия, Сирия и Туркменистан нямат нито едно сключено споразумение за безвизов режим, което им отрежда последно място в списъка за гостоприемство. На предпоследно място е Ангола, която допуска без визи само посетители от Намибия. Следват Бутан, Екваториална Гвинея, Еритрея, Ирак и Либия.

Пътуването без визи в тях е възможно само за граждани на три страни.

Според Passport Index Сърбия е най-негостоприемната държава на Балканския полуостров. Тя може да бъде посещавана безвизово от гражданите на 78 държави, което й отрежда 61-во място в списъка от 198-те страни. Втората най-негостоприемна държава на Балканите е Босна и Херцеговина, достъпът до която е безпроблемен за гражданите на 82 страни. Тя е класирана на 59-то място. Трета по негостоприемност се нарежда Македония (58-мо място), която няма специален режим на допускане на граждани на 84 държави.

Следва Албания с 87 държави, за чиито граждани не се изискват визи за влизане в страната. Тя е поставена под номер 54. Показателите за Гърция, Хърватия и Словения съвпадат с тези за България – и четирите страни пропускат без визи гражданите на 93 държави, заемайки 50-то място в рейтинга.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.