Ядене и пиене на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада

Ирин Пирин, littlebg.com
Започна активната подготовка на терен за първото издание на Ирин Пирин – Съборът на Югозапада, който ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. край Разлог. Вече бе издигнат пилон, колкото 10-етажна сграда, на който специално за събора ще се развее 35-метров трикольор.

Пилонът представлява 40-метрова конструкция от бетон и метал, изградена специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. Фундаментът и арматурата, заедно с металния пилон тежат близо 70 тона. Самият пилон се състои от три части с общо тегло 6 тона, като днес бяха монтирани две от тях и утре ще се издигне третата част със самото знаме. Националният флаг, който ще се развее по повод събора Ирин Пирин ще бъде най-голямото знаме на пилон в България и ще остане като подарък от Фондация „Наследство в бъдещето“ за Община Разлог. Внушителното българско знаме ще се развее в сърцето на Пирин като символ на обединение и родолюбие.

 

Ирин Пирин, littlebg.com

В специална шатра Институтът по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН ще представи пастирската дърворезба, а експозицията на Исторически музей-Велинград „Армъните в България“ ще е за бита и поминъка на странстващите пастири армъни – един от най-древните народи на Балканите, известни още като „власи“, цинцари“ или „куцовласи.“

Ирин Пирин, littlebg.com
В събитието ще участва и Регионален исторически музей-Благоевград, който ще покаже развитието на грънчарството през вековете с постери и съдове от своята постоянна експозиция. Атрактивна за посетителите ще е изложбата на Исторически музей-Разлог „От руното до шарената черга“, която ще е съчетана с демонстрации на тъкачество, плетене на мънистени колани и везане на красивите разложки шевици- запески.

На разложките поляни ще има и алея на занаятите, в която ще се включат над 50 самобитни производители на керамика, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

На Събора ще се представят и производители на продукти от овче, козе и краве мляко. Фондация „Наследство в бъдещето“, основен организатор на мащабните родолюбиви събития Рожен 2016 и Ирин Пирин, налага политика по качеството на млечните продукти и тези от мляно месо – без растителни мазнини, сухо мляко и без соев гранулат.

Ирин Пирин, littlebg.com

Ирин Пирин – Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог и ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България.

В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”. Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, народни веселби и вечерни концерти с най-добрите народни изпълнители от Пирин и Рила.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада на https://www.facebook.com/Ирин-Пирин-Съборът-на-Югозапада-946703222103991.

Ирин Пирин, littlebg.com
×