Ето къде да видите многоликата кирилица и ръкописи на братята Кирил и Методий

кирилица
Националният исторически музей (НИМ) отбелязва Деня на старобългарската писменост и култура с камерна експозиция, включваща едни от най-ценните, български ръкописи и икони с изображения на светите братя, съхранявани в музея.

Денят на светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май е празник, утвърдил се в периода на Българското възраждане, когато се засилва и интересът към изобразяването на първоучителите в икони и стенописи.

Това е празник на светлината-слово, на ведрия път на знанието и на културната идентичност на българския народ.

кирилица

Изложбата представя многоликата кирилица, съхранена в ръкописи като Боянския псалтир от XIII век, „Часослов” на Софроний Врачански от XVIII век, „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски в преписа на Тодор Пирдопски от 20-те и 30-те години на XIX век.

кирилица

Иконите в експозицията допълват облика на писаното слово, с различната страна на почита към Кирил и Методий и техните ученици.

За първи път се показва копие на иконата на „Свети Седмочисленици”, на която е изобразено успението на Св. Ангеларий и св. Горазд, и чийто оригинал се съхранява в Иконографския музей „Онуфрий” в Берат, Албания.

кирилица

Експозицията е отворена за посещение от 11 май до 31 май 2017 г.

кирилицаДобави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.