Начало Малка България ООН прогнозира: България повече никога няма да надхвърли 7 млн. души

ООН прогнозира: България повече никога няма да надхвърли 7 млн. души

от LittleBG
0 Коментар

Колко населението на София и Пловдив взети заедно – толкова ще сме през 2100 г. Около 2,18 млн. души е най-лошият сценарий за България, който предвижда доклад на ООН.

Според прогнозата за тенденциите за броя на населението в различните държави по света на ООН, България повече никога няма да надхвърли 7 млн. души. При най-добрия вариант – в края на този век в страната българите ще са около 5.5 млн. души.

Срив се очаква в броя на населението на възраст между 20 и 69 г., а възрастните хора ще се увеличат.

От Департамента на ООН по икономически и социални въпроси са включили в прогнозата и вариант за т.нар. „нулева миграция” – броят на имигриращите в България да е равен на тези, които емигрират извън нея. При евентуално сбъдване на този сценарий в края на века в страната ще има 4.2 млн. души.

Спрямо водещия сценарий това само ще отложи с няколко години потъването под милионните прагове.

Тези прогнози за страната ни идват на фона на очакванията общият брой на световното население до края на XXI в. да се увеличи до почти 11 млрд. души. Очаква се, обаче забавяне на темпото на нарастване и повишаване на средната възраст на хората, пише още trud.bg.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност