Ръст на приходите от култура и туризъм бележи Пловдив

LittleBG

LittleBG

Ръст на приходите от култура и туризъм бележи Пловдив за първото тримесечие на годината спрямо същия период на предходната година. Надяваме се положителната тенденция да продължи до края на годината. Това коментира зам.-кметът Амелия Гешева пред БНР.
С над 40 % са се повишили приходите от реализираните нощувки в Пловдив през януари 2016-та спрямо януари миналата година. Над 144 % е ръстът от нощувки на чужденци, като част от тях са на 9080 служители на НАТО, които са нощували в Пловдив.

Затова тази година събраният туристически данък за януари и февруари е доста по-голям, до момента са внесени общо 79 000 лв. по това перо, съобщи зам.-кметът.

Над 10 % по-високи приходи имат през първото тримесечие на годината и всички пловдивски музеи и галерии спрямо същия период на 2015 година. Рекордьор е Природонаучният музей, който е събрал близо 49 000 лв. само от продажба на билети за първите 3 месеца на годината.

Приходите от Стария град са 15 % повече спрямо миналата година. Етнографският музей, Градската художествена галерия и Историческият музей отчитат 10 % повече пари от продажби на билети, обясни Амелия Гешева.

Пловдив ще бъде домакин на 8-мата международна среща за туризъм, която тази година ще се проведе от 21 до 23 април. До момента участие са заявили представители от 15 страни от 3 континента, като за първи път ще участват фирми от Швеция, Япония и Косово.