Райна Кабаиванска – с награда за цялостен принос в културата

НДК

НДК

Примата на българската оперна музика – световно признатата Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с наградата „Св. св. Кирил и Методий” – за цялостен принос в областта на културата.

Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата”, който се организира ежегодно от Националния дворец на културата.

„Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „Св.Св. Кирил и Методий“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет”, написа голямата оперна певица в специално писмо до изпълнителния директор на НДК – Мирослав Боршош.

Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с приза на НДК на официална церемония през септември тази година. Наградата се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура. Номинираните за наградата трябва да имат дългогодишно и трайно присъствие в НДК чрез своите произведения и творческа дейност, чрез репертоара и различни публични прояви в областта на културата.

Автор на статуетката е скулпторът Красимир Трендафилов. Творбата му изобразява светите братя, чиято фигура израства от създадената от тях азбука. Наградата се присъжда единствено от името на НДК веднъж годишно, в края на художествено творческия сезон и символизира връзката на културния институт с духовното покровителство на светите братя Кирил и Методий. Заедно със статуетката, отличените получават и специален диплом.

Сред удостоените с приза през годините са: акад. Светлин Русев, Йордан Радичков, Валери Петров, акад. Антон Дончев, Богомил Райнов, проф. Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците” и др.

НДК

НДК

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.