Рекорден брой туристи видяха Царевец в първия ден на 2018 г.

Царевец

Рекорден брой туристи разгледаха Архитектурно-музеен резерват Царевец във Велико Търново в първия ден на 2018 г.

За четири часа на 1 януари на историческата крепост се качиха 1038 туристи, от които 806 българи и 232-ма чужденци.

Заради хубавото време и високите температури пред касата на музейния обект се изви опашка 45 минути преди началото на работното време.

Портата на крепостта на българските царе бе отворена точно в 12,00 часа.

Първият посетител за новата година бе 33-годишната Кремена Кулчева от Шумен, която бе официално посрещната от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов.

Тя е първият регистриран посетител на музеен обект за 2018 г. не само във Велико Търново, но и за цялата страна.

Младата адвокатка от Шумен получи специални подаръци – юбилеен медал и календар, посветени на 110 години от обявяване на Независимостта на България, издание на Паисиевата „Иcтория Славянобългарская“ и друга музейна литература.

„Oбичам Велико Търново и Царевец, затова разходката ни тук е прекрасно начало на новата година. Виждам развитието на града като туристическа дестинация и пожелавам повече усмивки на хората“, сподели младата юристка преди обиколката на Царевец, при която тя и съпруга и бяха придружени от екскурзовод.

От 806-ма български туристи на Царевец 110 са ученици, 50 – деца до 7 години и 62-ма студенти.

Сред чужденците най-многобройни са били посетителите от съседна Румъния – 150 души и далечен Тайланд – 30 туристи, а сред първите посетители на историческата забележителност имаше гърци, французи, англичани, китайци, японци, французи, германци и американци.

Царевец е най-посещаваният туристически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.