Крепостта Трапезица отново приема туристи

Крепостта Трапезица във Велико Търново отново приема туристи. Архитектурно-музейният резерват работи всеки ден от 8,30 до 19,00 ч.
За достъп посетителите следва да ползват екопътеката, намираща се до автобусната спирка при разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към квартал „Асенов” и жп спирка „Трапезица”.

Редовният билет за крепостта Трапезица е на цена 6 лева. За учащите стойността на входа е 3 лева, а за пенсионери – 2 лева. Хората с увреждания и децата под 7-годишна възраст влизат безплатно.

Семейният билет за двама родители с до три деца е на цена 6 лева. Важат също двудневните пакетни билети за 10 музейни обекта, които за индивидуални посетители са на цена от 20 лева, а за семейство с до три деца – 30 лева.

Фуникулярът, който също осигурява достъп до архитектурно-историческия резерват, ще работи от 1 май.

В реставрацията на Трапезица и създаването на туристическа инфраструктура, само през 2016 година бяха вложени близо 3 милиона лева.

Основната част от средствата бяха осигурени от фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан.

По проекта, възложен от Министерството на културата и дарителите бяха реставрирани три средновековни църкви, в които особено впечатляващи са автентичните стенописи от XIII-XIV век. Възстановени бяха близо 200 метра от Северната крепостна стена, намиращи се в района на Северната кула.

Изградена бе централна туристическа алея с дължина близо километър. Създаден бе интерактивен експозиционен център, в който туристите могат да разгледат археологически находки от Трапезица и да се запознаят с историята на Второто българско царство и столичния Търновград.

Монтирано бе и художествено осветление.

Крепостта Трапезица бе открита навръх 108-годишнината от Независимостта на България.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.