Руски град с трети паметник на кирилицата

Третият паметник на кирилицата ще бъде открит на 24 май в руския град Новосибирск. Събитието е част от инициативата “Мисия България” на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов, които ще представят българското културно наследство по света, съобщава в. Труд.

В продължение на малко повече от два месеца от 16 март нататък учените ще обиколят 10 страни в Европа и по света, и ще разясняват, че азбуката на славяните е създадена в края на IХ в. в България от учениците на светите братя Кирил и Методий.

За организирането на мисията спомагат дипломатическите представителства на страната ни в координация с Министерство на външните работи.

Първият тур включва Кишинев, Екатеринбург, Ереван и белгийския град Гент.

През април двамата професори летят за Пекин, а след това за Атина и Никозия. Турнето завършва с Словакия, Словения и Унгария в края на май.

Началото на “Мисия България” е трябвало да започне с поставянето на паметника на кирилицата на Антарктида. Той е вторият след този, който бе вдигнат в Улан Батор, Монголия.

В Русия монументът ще бъде висок 4,5 м и ще бъде под формата на три отворени книги, с оригиналните букви на кирилицата и изографисани образите на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент Охридски. Най-отгоре ще бъде поставен православният кръст.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.