Откритие в Бавария: Средновековни българки са се женили за аристократи

Български знатни булки от V век са се женили за аристократи в Бавария. Черепи с издължена форма, съответстващи на средновековни жени от България и Румъния, са били открити в германската федерална провинция, пише научното издание Sciencemag.

Останките били в гробове в ранна и Средновековна Европа и Азия. Известният антрополог и генетик Йоахим Бъргър от университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц започнал да изследва черепите, направен им бил ДНК тест, както и редица други изследвания.

Така се стигнало до основния извод, че профилът на жените съвпада с модерното население в Югоизточна Европа, по-специално България и Румъния. Бъргър споделя това мнение и твърди, че е възможно издължените черепи да са на високопоставени жени от Югоизточна Европа, които са сключвали уредени бракове, с цел да заздравят политическите съюзи между народите.

Според проф. Бъргьр дамите са били с по-тъмна коса и очи. Деформациите на главите им пък показва, че най-вероятно това е древен ритуал, свързан с религиозните представи. Той се смятал за белег на аристократизъм.

Най-ранното свидетелство за изкуствена деформация на черепа в Европа е открито в Румъния, а в някои некрополи на „дунавските“ прабългари достига до 80%.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.