„Су вид“ или новата световна мания, позната на българите като бабиното готвене

3

„Изключително вкусно и крехко, със запазени качества на месото, веднага можеш да оцениш предимствата на „су вид“ готвенето. Браво на Слави!“. Похвалните думи изрече Иван Звездев, след като вкуси джолан, приготвен на 56.5 градуса за 48 часа.

Най-известният български кулинар специално дойде в Пловдив, за да подкрепи своя приятел шеф-готвач Слави Колибаров, който от месец стопанисва ресторант „Буено“ и презентира новото меню с акцент върху френската технология за приготвяне на храна.

Видни бизнесмени и ценители на изисканата кухня се насладиха на богатата палитра от вкусотии. „Домашната шунка е великолепна“, не скри предпочитанията си Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм и почетен гражданин на Пловдив.

„Великолепна е и полезна, защото Слави я е приготвил чрез „су вид“ метода – за 12 часа, при температура 52 градуса, само със сол, вода и малко захар и не съдържа, както шунките от магазина над 15 вида непознати вещества“, веднага поясни разликата във вкуса и качеството Иван Звездев.

Любимият кулинар на българските, македонските и сръбските домакини дешифрира накратко що е то „су вид“ – „това е бабиното готвене в съвременната кухня. Слага баба гърнето с боба, запечатано с тесто, да къкри на бавен огън в 5 сутринта, и когато го поднесе на трапезата на обяд, всички казват, че няма по-добър готвач от нея.

11

Преди 40 години френски готвач, за да запази грамажа на патешкия дроб, който буквално се стопява на 70 процента при нормално приготвяне, поставя продукта във вакуумиран плик и го обработва бавно на ниска температура. Френският маниер sous vide, което в превод значи „във вакуум” дълго се пазеше като златна рецепта от най-добрите ресторанти, а сега вече е световна мания“, обясни Звездев.

Според Chef Слави Колибаров, носител на няколко български и международни награди, най-големите плюсове на метода са: готвенето при ниска температура не разрушава и не отнема от полезните качества на храната, тя запазва и натуралния си вкус. Всички меса, които по принцип са жилави или сухи, стават невероятно крехки.

Зеленчуците и плодовете, приготвени във вакуум на ниска температура, също запазват напълно вкуса и цвета си. Веднага след термичната обработка храната се охлажда шоково и е годна за ползване 25 дни, като се поднася след леко претопляне.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.