Състезание по български – ще правят мобилно приложение срещу корупцията

БНТ

БНТ

Състезание по български – ще правят мобилно приложение срещу корупцията. Амбициозният проект е създаден от двама българи, които живеят и работят в САЩ.

През следващите 24 часа в Софтуерния университет в столицата над 60 програмисти ще се конкурират в състезание, което ще излъчи един победител.

Събитието се финансира от Фонда за младежки иновации към Световната банка и се подкрепя от водещи IT компании в България.

Боян и Петър работят като консултанти в Световната банка. Идеята им  мобилно приложение за граждански сигнали печели финансиране по една от вътрешните програми на банката. Въпреки че от няколко години живеят в Съединените щати, избират да развият проекта именно в България.
„Приложението цели да улесни връзката между гражданите и институциите в България като дава възможност на гражданите да подават сигнали за всякакъв вид нередности директно до отговорните институции“, разказва Петър Стойков, експерт в Световната банка пред БНТ.

Според Боян Станоев, консултант в Световната банка пък е избрал България, защото им пука за държавата. „Имахме възможност да направим проекта, където и да е. Пука ни за държавата. Искахме да направим нещо тук. Много сме щастливи, че сме все по-близки до реализирането му.”

За да осъществят идеята Боян и Петър организират двудневно състезание за млади програмисти. Дават им 24 часа, за да представят своите проекти. Победителят ще бъде взет на стаж в ИТ-компания, където ще може да реализира идеята си. Боян и Петър споделят, че първите сигнали, които ще може да изпратим  ще са към Инспекцията по труда, които  вече са проявили интерес към проекта.

Петър Стойков, експерт в Световната банка: смята, че „Това са всякакви сигнали свързани с трудови договори, с нередности на работното място. Цялата юрисдикция, за която инспекцията отговаря . Ще може да се пускат съобщения от приложението.“

Боян и Петър се надяват  към идеята да се включат максимален брой институции. Приложението ще бъде готово най-рано през есента и ще бъде безплатно.

Коментар

  1. Кристина 10/06/2018

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.