Тайните на зачатието се крие в мегалитен комплекс до Стрелча

Вярванията са, че мегалитният комплекс до град Стрелча има силата да помага за зачеване и плодородие. Той е и един от най-древните по нашите земи, а според някои изследователи може да се окаже и люлка на българския род. За него разказва поредицата „Мистичната България“ по бТВ, която ни отвежда на едно малко познато, но силно енергийно място.

Както днес, в християнско време имаме икони, пред които се молил за плодородие, зачеване, така в дълбока древност хората са имали тези каменни светилища, за да дойдат и да се помолят.

Покойната проф. Ана Радунчева датира това място 8-7 хиляди години преди Христа, т.е. това светилище е на 9 000 години.

зачатие

Комплексът се състои от седем обекта. Има много каменни фалоси и само една утроба. Това е символ на оплождането на Богинята Майка. Според нея тук са се провеждали Дионисиеви оргии по време на траките. Древните са имали по-сакрално разбиране за света, защото са били част от камъка, от природата, те са се възприемали като едно единство, в което човек намира своето място.

Някои от камъните сякаш образуват портали между измеренията, обяснява историкът Елица Димова. И затова мястото има изход и вход.

„На територията на комплекса има камък с формата на череп. Има една много интересна легенда, която  разказва, че Гигантът или Атланта Менроуд е потърсил жени, човешки жени, но не какви, а от рода Дуло. Единият син се е казвал Хонор, а другият – Мадаяр. Великанът се е казвал Менроуд. Тази история е записала в унгарската летопис.

Неговите синове са открили тези необикновени жени, посочени от една кошута. Тази история е много интересна, защото всъщност тя е любовна история, свързана със сътворението. Те извеждат гордо своя произход от този смесен състав, така да се каже, от великия великан Менроуд и онзи клон на рода Дуло, който се е намирал в онзи момент в Персия и това е станало, след като е паднала Вавилонската кула и са се размесили езиците. Тогава, изглежда е имало необходимост“, смята историкът.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.