Начало Стара планина Българско село крие лечебната сила на Светилището на нимфите

Българско село крие лечебната сила на Светилището на нимфите

0 Коментар

нимфите

Поредното място, което пази следи от древността по нашите земи. То се намира до село Каснаково и се нарича Светилище на нимфите и Афродита. На територията на България има намерени няколко такива светилища и за всички се смята, че имат лечебни сили.

Нимфите са покорителки на природата и се делят на няколко вида – небесни нимфи, земни и водни. Някои от тях отговарят за солената вода, някои – за сладката, затова се предполага, че на Светилище на нимфите и Афродита водата е целебна. Да не забравяме, че любимата на Орфей – Евридика, също е нимфа.

нимфите

„1890 г. започва да се говори за Светилището на нимфите. След Освобождението започва мащабно разкриване и се открива първо надпис. По него става ясно, че това място е даден на един тракийски войн заради службата му на тракийската войска 30 г. Той построява светилището в чест на своята жена, която го чакала през тези 30 г. да се върне“, разказва пред бТВ Стефанка Георгиева от читалищното дружество в с. Каснаково.

нимфите

„Митичното започва от там, че там, където има вода, там е имало и нимфи“, сигурна е тя. И продължава любопитния си разказ: „Предстои му сватба. В съня му се явява една от най-красивите нимфи, феерично облечена, красота, неземна, танцува и играе около него и го моли той да й стане съпруг. Тя е съгласна да се откаже от нимфа и да стане реален човек, да не се крие. Той более, слабее и в деня на сватбата, тя се явява в живо, това, което не е допустимо за една нимфа, явява се в живо пред него и го моли да й стане съпруг. Но той й казва, че няма да й стане съпруг, че обича жената си. И тогава понеже тя се е показала пред множество хора, тогава се вкаменяват“.

Тези легенда показва едно – че нимфите от тракийско време, след това, в народното творчество се превръщат в самодивите. Те имат абсолютно едни и същи характеристики. Когато са ядосани, носят и лошо, и болести. Затова хората трябва и да ги лекуват. Когато поискат някой мъж, те могат да го съблазнят. Могат да излязат от приказността си и да станат човешки жени за известно време.
В Светилище на нимфите и Афродита до село Каснаково има голям извор, който захранва още два. Има вани, стълби. На това място дълго време се е чествал Спасовден. Разказва се, че отдолу, под светилището, има подземен град.

нимфите

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност