Ученик от Карлово направи филм за България

БНТ

БНТ
Даниел Богдански е в 12 клас и учи програмиране в професионална гимназия „Генерал Владимир Заимов“ в Сопот. Преподавателката му  по български език и литература предлага на Даниел да участва в национален конкурс. Темата – „Българският път – потенциал, проблеми и перспективи“.

Момчето се запалва и на един дъх написва есе. Тези мисли го вълнуват от няколко години.

„И сметнах, че този конкурс е мястото, където аз мога да изразя себе си, да покажа на България, че надеждата умира последна и, че трябва да направим нещо за България, трябва оптимистично да представим какво е било миналото ни и трябва да мотивираме хората да мислят за сегашното и да се попитат какво ще правим в утрешния ден“, споделя Даниел пред БНТ.

И въпреки че не печели награда в конкурса, Даниел не се разочарова, а продължава – есето се превръща във филм. „Ние имаме огромен потенциал, но просто не сме го развили. От нас зависи да се мотивираме и да дайстваме, повечето хора търсят парите и се стремят единствено към кариерата и в един момент не осъзнават как са забравили да разкажат на детето си за Караджата, за Христо Ботев, забравали са да му прочетат Аз съм българче“.

Клипът превзема интернет. Неочаквано и за самия Даниел, печели много фенове. „Пишат ми хора от цялата страна и от целия свят, българи, които от много години сякаш са искали да чуят нещо такова от млад човек, някакво такова искрено признание каквото направих аз. Пишат ми много други млади хора, искат да ми помагат, искат да действаме заедно…“

Силно развълнуван от филма, един от най-добрите ни български парапланеристи Валери Цветанов решава да подари на Даниел тандемен полет над Розовата долина. Така карловецът вижда от птичи поглед родното си място. „Уникално и когато го видиш те вдъхновява“, споделя Даниел.

Момчето още да не е решило накъде ще поеме, когато завърши средното си образование следващата година. Сигурен е обаче, че ще продължи да снима видеоклипове, които да поддържат българския дух. И мисли върху нови проекти – за фолклор, легенди и национални герои.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.