Учим румънците на български фолклор и манджи

„Същността на проекта е ние да представим пред румънската страна нашите обичаи и традиции, да обучим румънците на нашата кухня. Той е „огледален” проект с кметство Контешти, нашите групи и състави да отидат в Румъния, да се запознаят с техните обичаи, традиции и фолклор. Накрая двете страни ще представят какво са научили: Българите ще играят румънски танци, а румънците – български. В рамките на 7-8 дена румънците ще дойдат в училището по танци, ще се обучават от специалисти и от местните хора. По същия начин и българите ще отидат в Румъния да се обучават. Това ще се случва два пъти в годината”.

Това разказа за проекта кметът на Свищов Генчо Генчев. Община Свищов е спечелила проект по културната мярка на програма „Интеррег” – „Традиция и танц – мост над Дунава” на обща стойност 2 932 000 лева, като за българската страна (Община Свищов) средствата са в размер на 1,3 млн. лева.

Проектът включва обновяването на едно старо училище в с. Царевец, селото, в което се провежда националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”. Основен партньор на фестивала е местното читалище, което, заедно със създаването на това училище за танци, фолклор, традиции ще се създаде транграничния модел за популяризиране на културното наследство на България и Румъния.

Училището ще разполага с хотелска част до 50 места, с 2 конферентни зали и зали за репетиции, с открита сцена. Важен е културния обмен между двете страни, като целта е той да стане транснационален.

До края на годината трябва да бъде избран изпълнител и да приключи ремонтът на училището. В същото време трябва да бъзе изградено училището в кметство Контешти – Румъния и в началото на 2019 г. да започне изпълнението на проекта. Той е за три години. От 27 представени проекта този е класиран на второ място с 89 точки от оценителната комисия.

От тази година фестивалът „Фолклорен извор” в с. Царевец вече е пълноправен член на Световната асоциация по фолклор. На 8-то издание през 2018 г., което ще се проведе на 2, 3, 4 и 5 август, се очакват участници от Коста Рика, Мексико и Грузия. Записването за участие започна на 1 април, досега има вече около 75 заявки.

За първи път, благодарение на партньори на Община Свищов, ще се раздават парични премии и награди на индивидуални и колективни участници в размер на 15 000 лева.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.