Вината в България – какви и колко?

Независимо от неголямата си територия, през вековете България е култивирала голямо разнообразия от местни винени сортове, които в последните няколко години се завръщат и заемат достойно място в избора на вино на българина – от плътния, ароматен мавруд до свежите мискет и димят.

Мавруд – Поради дълбокия му, тъмночервен цвят, името на това вино идва от Гръцката дума за черно (mávro). Гроздето от Мавруд се гледа само в малък район, северно от Родопите. Свързваме този сорт с Асеновград или Перущица. Гроздовият храст обикновено е малък, нисък и узрява късно – бере се в края на октомври. Резултат от всички тези фактори е ароматно, плодово вино с високо съдържание на танини, висок потенциал за отлежаване и силен локален характер.

Димятът е най-широко разпространеният сорт бяло вино в България

Димят – Димятът е най-широко разпространеният сорт бяло вино в България. Най-често го пием охладено през горещите летни дни. Познат с големите си ароматни гроздове, Димятът е отглеждан от векове в източната част на страната, най-вече около Шумен, Варна и Хасково. Интересна легенда разказва, че е оригинално култивиран в Египет при делтата на Нил и е бил докаран в България от кръстоносците. Характеристиките му са на типично балканско вино.

Името му се дължи на рубиненочервения цвят

Рубин – Местен сорт, създаден през 1944 в Плевен, кръстоска между сортовете Небиоло и Сира. Името му се дължи на рубиненочервения цвят на виното, което се получава от него. Ароматът му е интензивен и омайващ, с доминиращи нотки на зрели боровинки. Узрява около септември и не търпи студени температури. Оптималното събиране на реколтата е много важно за този сорт, тъй като след събирането, гроздето бързо произвежда захари, но също толкова бързо губи киселинността си.

Мискет – Познат в два основни вида – червен и карловски, този сорт има доказан произход по тези земи още от праисторически времена. Гроздовете са много светли и големи. Зърната са сочни, с блед розовочервен цвят и се отличават от другите сортове с повече восъчен налеп по тях.

Източник: viavinera.bg

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.