Зоопарковете в България

зоопарк
В България има 20 зоопарка, според официална информация, като повечето от тях вече са доста остарели като материална база и са пред закриване. Въпреки това те продължават да работят и да радват децата, които са сред най-редовните им посетители.

Българските зоопаркове, макар и много амортизирани като база, предлагат големи възможности децата в България да опознаят дивата природа по безопасен и приятен начин. Интерес към зоопарковете в България от страна на посетители все още има, а докато съществува интерес към тях и необходимост от съществуването им, родните зоологически градини няма да престанат да работят.

Най-посещаваните зоопаркове в страната са: Зоопарк (София), Зоопарк (Ловеч), Зоопарк (Габрово), Зоопарк (Стара Загора), Зоопарк (Пловдив), Зоопарк (Плевен), Зоопарк (Благоевград), Зоопарк (Разград).

Софийският зоопарк е най-големият в България. Разположен е на площ от 360 декара. Видовете, отглеждани в софийската зоологическа градина са повече от 270. Съоръжението за отглеждане на ценни видове в София е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Годишното посещение в столичния зоопарк е между 550 и 600 хиляди души.

Габровският зоопарк е една от атракциите на Габрово. Разположен е в кв. Петкова нива, в близост до Народната астрономическа обсерватория и планетариум. Зоопаркът е създаден през 1973 г. Изграден е върху 5,61 дка площ, от които 4,41 са активно използвани. В него се отглеждат около 150 животни, от които 40 вида птици. Част от обитателите на зоопарка в Габрово са два лъва, мечки – кафява и черна, няколко щрауса, безопашатите котки козите-джуджета, пауни, мандрил.

Зоопаркът в Добрич, наричан още: „Център за защита на природата и животните в Добрич“ е първата лицензирана зоологическа градина в България. Центърът в зоопарка е създаден по българо-швейцарски проект. В него функционира и зелено училище. В добричкия зоопарк има над 100 екземпляра от 40 вида. Сред бозайниците, обитаващи това място за отглеждане на животни са индивиди от вида Кон на Пржевалски (включен в Червената книга), благороден елен, сърна, муфлон, алпака, зубър, енот (миеща мечка), заек. От птиците в експозицията присъстват бухал, , кокошки, , папагали, патици, гълъби и още златен фазан, бял паун, щраус

Кюстендилският зоопарк е създаден през 1962 г. Първоначално е бил разположен в местността „Доктор Джанкин“. След това е разположен на терен, източно от местността „Чешмето“, където се намира и днес. Зоопаркът в Кюстендил е разположен сред буковите и борови дървета на лесопарк „Хисарлъка“. Повечето от видовете, отглеждани в кюстендилската зоологическа гладина са характерни за фауната на България. В момента в местната експозиция присъстват повече от 50 животни.

Ловешкият зоопарк е създаден през 60-те години на XX век. Той е вторият по площ и брой на животни, отглеждани в него в България. Теренът, на който е изграден се намира в североизточната част на Парка „Стратеш“. В Ловешкия зоопарк се отглеждат близо 400 животни от около 70 вида. Сред тях са лъв, ягуар, едногърба камила, двугърба камила, зубър, кон на Пржевалски, алпаки, различни птици, елени.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.