Учени търсят каква е била ДНК на траките

wikipedia

wikipediaУчени са се заели със задачата да изследват ДНК на траките. Това съобщи акад. Ангел Гълъбов, който е част от проекта „Генетичeн профил на населението по българските земи в тракийския период”, реализиран съвместно с учени от Италия. Това се случва за първи път, съобщава още ученият.

„Проектът за древната ДНК е изключително важен. С методите за анализ на ДНК се доказва бащинство, а в криминалистиката се разкрива кой е убиецът, кой е невинен. Резултатите, получени чрез прилагането на тези методики за изследване на генетичния апарат, са неопровержима. Това е нещо, което отговаря на съвременната наука”, обяснява акад. Гълъбов в интервю за агенция „Фокус“.

„С тези методи посредством материали взети от няколко находища на гробове на прабългари от различни места по нашите земи, се доказа, че древните българи не са хуно-татари или татаро-монголи, средноазиатски тюрки, становище, поддържано от немалка част от наши историци и други, занимаващи се с този въпрос”, допълва още ученият.

По думите му „досега траките не са били изследвани никога генетично. Изследванията на тракийските проби са в своето начало. Първите данни се очакват след една година. Тепърва ще се видят какви са особеностите на генома на траките.

Изследването, което ще бъде проведено от екипите на проф. Давид Карамели и на чл.-кор. Драга Тончева, е с използването на най-съвременна техника – NGSA – Next Generation Sequence Analysis за анализ на генетичния апарат.

Специално разработени апарати установяват секвенирането на генома и разчитането му”.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.