Чубрица – подправката, която носи България навсякъде!

Чубрицата е една от най-разпространените подправки в Източна Европа. А за българите това е начинът, по който можем да усетим България, където и да сме по света. Затова смело можем да наречем чубрицата – подправката, която носи България навсякъде!
Съществуват около 30 вида чубрица, но най-ароматни и полезни са градинската и планинската чубрица. Те обаче се използват не само като подправка в кулинарията, а помагат и за намаляване на високото кръвно налягане, успокояване на сърцебиенето и облекчаване на главоболието.

ронена чубрица

В ботаниката чубрицата (от лат. Satureja) принадлежи към семейството на ментата – Lamiaceae. Тя вирее добре в различни географски ширини. Широко разпространена е не само в България.

Чубрицата съдържа съединения, които имат редица полезни свойства за организма.
Тя е чудесен антиоксидант, който помага на организма да се освободи от свободните радикали, също така действа превантивно срещу различни заболявания. В допълнение, тя понижава лошия холестерол, а повишава добрия, това се дължи на диетичните фибри, които съдържа.

чубрица

Чубрицата съдържа важни феноли като тимол, линалол, камфен, кариофилен, терпинеол, мирцен и други. Научно е установено, че тимолът има антисептични и противогъбични характеристики.

Карвакролът пък, който също може да се намери в чубрицата, спира развитието на някои бактерии като E.coli и Bacillus Cereus и затова подправката е използвана от векове като антибактериален лек.

Чубрицата е отличен източник на витамини и минерали, които са от съществено значение за оптимално здраве. Нейните листа са едни от най-богатите източници на калий, желязо, калций, магнезий, манган, цинк и селен. Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности, който помага за контролиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Желязото пък е необходимо за образуването на червените кръвни клетки.

сушена чубрица

Чубрицата също е богат източник на много важни витамини като витамин В-комплекс, витамин А, витамин С, ниацин, тиамин и пиридоксин. Витамин А е мастноразтворим витамин и антиоксидант, който се изисква за поддържане на здрави лигавици и здрава кожа и е от съществено значение за благосъстоянието на човек. Консумирането на продукти, богати на флавоноиди, като витамин А, каротини помага за предпазване от белодробен рак и рак на устната кухина.

Сушената чубрица има високи нива на витамини и минерали. Само 100 г. предоставя (% от препоръчителната дневна доза):

120% на диетични фибри,
25% от ниацин,
130% от витамин В-6 (пиридоксин),
83% от витамин С,
177% от витамин А,
474 % на желязо,
210% на калций,
94% от магнезий,
265% манган.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×